התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש
עדיין אין לך משתמש? הרשם ליוצאים לשינוי עכשיו!

פסיכומטרי

שולי דובינר

פסיכו – מה? על הבחינה הפסיכומטרית

הבחינה הפסיכומטרית היא אמצעי מיון לכניסה לאוניברסיטאות ולחלק מהמכללות.

בבחינה תידרשו להוכיח יכולות מנטליות וקוגניטיביות, להפגין ידע בשפה העברית, בשפה האנגלית ובמתמטיקה. מאפיין בולט של הבחינה הוא שעליכם לפתור מספר רב של שאלות בזמן קצר יחסית.

רבים חוששים מהבחינה הפסיכומטרית, אך בעזרת הכנה מתאימה, משמעת עצמית גבוהה ואמונה שהדבר אפשרי – תוכלו לצלוח את הבחינה בשלום וליהנות מציון גבוה, שיפתח עבורכם שערים רבים באקדמיה.

ומה אומרים במכון ההכנה EZway על תלמידים יוצאי הקהילה החרדית?

“על אף שתלמידים אלו מגיעים עם רקע לימודי חלש, הכולל לעיתים ידיעה בסיסית ביותר באנגלית ובמתמטיקה, תלמידי פסיכומטרי חרדים הם תלמידים שרגילים לשינון, וכתוצאה מכך קל להם לקלוט את אוצר המילים הדרוש לפרקי האנגלית של הבחינה. היכולת שלהם להסיק מעקרונות ומחוקים, עקב לימודי גמרא, מאפשרת להם ללמוד ולהפנים היטב את הטיפים המתמטיים וליישם אותם בבחינה, ובכך להדביק פער של 12 שנות לימוד”.

איזה כיף! (או EZ כיף!)

 

הבחינה הפסיכומטרית – נעים להכיר

הבחינה הפסיכומטרית נערכת על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה (מאל”ו), ומטרתה להיות כלי לניבוי הצלחתם של הנבחנים בלימודים אקדמיים. רוב המוסדות להשכלה גבוהה משתמשים בציון הפסיכומטרי בשילוב ממוצע ציוני הבגרות לשם מיון המועמדים ללימודים; שילוב של שני הציונים נקרא “סכם”. חלק מהמוסדות מעניקים משקל גבוה יותר לבחינה הפסיכומטרית (70%), או לחלק מסוים בה (לדוגמה, חלק מהפקולטות להנדסה מייחסות חשיבות גדולה במיוחד לחלק הכמותי בבחינה).

בדקו כיצד מחושבים ממוצע הבגרות וציוני הסכם במוסדות הבאים:

 

כפי שהבנתם, יש חשיבות גדולה מאוד לבחינה הפסיכומטרית בכל הקשור לסיכויי הקבלה שלכם למוסדות להשכלה גבוהה, ולכן חשוב להשקיע בלימודים ובתרגול לקראת הבחינה.

יש לכם הפרעת קשב או אבחון על לקויות למידה? אתם זכאים לבחינה בתנאים מותאמים.

למימוש הזכאות יש לפנות למאל”ו ולהציג את האבחון. כל הפרטים כאן.

 

מבנה הבחינה

הבחינה מחולקת לשלושה חלקים: חשיבה מילולית – אוצר מילים בעברית, יכולת הסקת מסקנות מטקסט כתוב, ניתוח קטעי קריאה. חלק זה כולל 22 שאלות. בנוסף, תצטרכו לכתוב חיבור קצר.

חשיבה כמותית – בדיקת היכולת שלכם להשתמש במספרים ובמונחים מתמטיים כדי לפתור שאלות כמותיות שמוצגות בתרשימים, בטבלאות וכדומה. חלק זה כולל 20 שאלות.

אנגלית – אוצר מילים בשפה האנגלית והיכולת להבין טקסטים באנגלית. חלק זה כולל 22 שאלות.

הבחינה היא מסוג “מבחן אמריקאי”. כלומר מתחת לכל שאלה יהיו 4 תשובות אפשרויות, ועליכם לבחור את התשובה הנכונה ביותר. אם אין לכם מושג מה התשובה הנכונה, נסו לשלול תשובות שהן בטוח לא נכונות (שיטת האלימינציה).

הנקודות נצברות מתשובות נכונות, לא מורידים נקודות על תשובות שגויות, לכן חשוב לסמן תשובה כלשהי, גם אם אינכם בטוחים שהיא התשובה הנכונה.

עוד על מבנה הבחינה ומרכיביה קראו כאן.

 

הזמן המוקצב

לכל פרק בבחינה, וללא קשר למספר השאלות בפרק, מוקצבות 20 דקות. למטלת הכתיבה מוקצבת חצי שעה. אין אפשרות לדלג בין החלקים או הפרקים. הבחינה אורכת בסך הכול 3 שעות ו-10 דקות.

המלצה שלנו: כחלק מההכנה שלכם למבחן, תרגלו פתירת מבחנים במלואם. זאת כדי שתתרגלו להיבחן במשך זמן ארוך כל כך מבלי לאבד ריכוז.

 

איך מחשבים את הציון בבחינה?

הציון בבחינה נע בין ל-800-200 נקודות, והוא מורכב משקלול של התוצאות בשלושת חלקי הבחינה (מילולית, כמותית ואנגלית) ומהשוואה של התשובות שלכם לתשובות של יתר הנבחנים באותו מועד. להרחבה בנושא קראו כאן.

הציון הממוצע בבחינה: 530 נקודות.

הציון יופיע באזור האישי באתר מאל”ו כחודש עד 45 יום לאחר הבחינה.

 

הרשמה

הבחינה הפסיכומטרית נערכת בארבעה מועדים: באפריל, ביולי, בספטמבר ובדצמבר. למועדים עדכניים לחצו כאן. כדי להירשם עליכם להצטייד בטופס הרשמה. תוכלו ליצור קשר עם מרכז הזימונים של מאל”ו ולבקש שישלחו לכם טופס הרשמה, או לגשת לאחת מחנויות “צומת ספרים” ולרכוש טופס.

בעבר, נבחנים שרצו לשפר את הציון שלהם היו צריכים להמתין בין הבחינות. כיום, אם נבחנתם ואתם רוצים לשפר את הציון, תוכלו להירשם למועד העוקב או למועד אחר, לשיקולכם.

חשוב לדעת: ההרשמה לבחינה כרוכה בתשלום. הרשמה מאוחרת תהיה יקרה יותר, לכן כדאי להירשם לפני מועד סיום ההרשמה הרגילה ולא לסמוך על האפשרות של הרשמה מאוחרת. פירוט עלויות הרישום מחכה לכם כאן. חיילים משוחררים שרוצים להשתמש בכספי הפיקדון האישי כדי לשלם את עלות הבחינה צריכים ליצור קשר עם הלשכה להכוונת חיילים משוחררים ולקבל הנחיות כיצד לבצע את התשלום. עוד על זכויות החיילים המשוחררים בכל הקשור לבחינה הפסיכומטרית – קראו כאן.

 

איך לומדים לבחינה הפסיכומטרית?

לבחינה אפשר ללמוד לבד, באמצעות ספרים ייעודים, אפליקציות בחינם/בתשלום ופתירת מבחנים לדוגמה, או בקורס הכנה לבחינה. כיוון שציוני הפסיכומטרי ניתנים גם בהשוואה לנבחנים אחרים, יהיו מי שיגידו שהנבחנים שנעזרו בקורסי הכנה מציבים רף גבוה לשאר הנבחנים. לכל שיטת לימוד, עצמאית או בקורס, יתרונות משלה. פרשנו אותם כאן, לשיקולכם.

יתרונות הלמידה העצמאית:

  • זולה יותר.
  • שליטה אבסולוטית על קצב הלימוד.
  • אפשרות להחליט באיזה תחום להעמיק יותר.
  • פיתוח יכולת לימוד אוטודידקטית, דבר חשוב מאוד כהכנה ללימודים גבוהים.

יתרונות הלמידה בקורס הכנה:

  • מסגרת לימוד קבועה ומחייבת.
  • הלימוד נעשה ע”י מדריכים שהוכשרו לכך. במכונים מסוימים מלמדים מדריכים בעלי ניסיון רב.
  • חומרי לימוד עדכניים. ברוב המכונים יש מחלקת פיתוח שתפקידה לעדכן את ספרי הלימוד, את מערכי השיעורים ואת הבחינות לדוגמה.

 

קורס הכנה – איך, מי וכמה?

קורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית אורך בדרך כלל 4-3 חודשים ועלותו משתנה ממכון למכון. בתחילת הקורס תקבלו ספרי לימוד וסילבוס (תוכנית הקורס). ברוב המכונים תוכלו לבחור אם להשתתף בקורס ערב או בוקר. המפגשים בכיתה יהיו בין פעמיים לשלוש בשבוע, ובין המפגשים תצטרכו לתרגל את החומר הנלמד. כחודש עד שבועיים לפני מועד הבחינה תתחיל “תקופת מרתון”, ובה תפתרו מבחנים לדוגמה. חלק מהמבחנים חוברו על ידי מחלקת הפיתוח של המכון וחלק מהם הם מבחנים שהיו בשנים קודמות. להורדת מבחנים שהיו בשנים קודמות לחצו כאן.

הנחות ומלגות:

חיילים משוחררים יכולים לשלם על לימודי הפסיכומטרי באמצעות כספי הפיקדון האישי. ברוב המכונים מציעים הנחה נוספת לחיילים, ו”הנחת אחים”, הנחה לבני משפחה שנרשמים יחד.

גופים שונים מציעים מלגות הן לחיילים משוחררים והן לציבור הכללי. ראו פירוט מלגות באתר “לימודים בישראל”.

אם מצבכם הכלכלי לא מאפשר לכם לשלם לקורס הכנה, פנו אלינו. באפשרותנו להמליץ על קבלת מלגה באחד המכונים המובילים בארץ.

קורס מסובסד! סטודנטים לרפואה הקימו מיזם בשם “רפואה לעם”, להנגשת עולם האקדמיה לכלל הציבור. בין השאר, מוצעים קורסי הכנה ברחבי הארץ במחיר מסובסד. שווה לבדוק.

קורס דיגיטלי בחינם! מיזם ממשלתי שמציע קורס דיגיטלי ברמה גבוהה. ראו באתר קמפוס IL. מיזם ממשלתי נוסף מציע מסלול מתוגבר ללמידה, בעלות של כמה מאות שקלים. לפרטים קראו כאן.

 

מכוני הכנה פרטיים:

יש בארץ כמה מכונים בולטים. השוני בין המכונים אינו גדול. כדאי לבחור במכון לפי המלצות של חברים ומהתרשמות שלכם מאתר האינטרנט של המכון ומהפרטים שקיבלתם בשיחת הבירור.

מה לשאול בשיחת הבירור?

  • מה הוותק של המורה?
  • מה אמצעי הלמידה? ספרים בלבד או ספרים ואפליקציה ייעודית?
  • כמה תלמידים יהיו בכיתה?
  • האם מובטח לכם קורס חוזר בהנחה משמעותית במקרה שלא תקבלו את הציון שאתם שואפים לקבל?
  • מה מדיניות הביטולים?

בקשו לקבל את הסכם ההתקשרות לפני שאתם חותמים עליו ובדקו שכל הדברים שנאמרו לכם בשיחה אכן מופיעים בהסכם.

קישורים:

יואל גבע – מכון ותיק. המורים ביואל גבע הם בעלי ניסיון של 15 שנים ויותר.

HIGH Q – מכון ותיק שמציע את מסלול הלימודים המקיף והארוך בישראל.

קידום – רשת מכונים בפריסה ארצית רחבה.

800 – מכון הכנה שמכוון לציונים גבוהים במיוחד.

EZway – מכון שמציע מסלול ייעודי למועמדים ללימודי רפואה, לליקויי למידה ומסלולים נוספים.

אנקורי – רשת חינוך ותיקה שמציעה לימודים לבגרויות ולפסיכומטרי.

זינוק – מכון הכנה שמתמחה בלימודים לנבחנים עם הפרעת קשב ולקויות למידה.

אחד על אחד – פורטל שמציע לבחור מורה פרטי לפי אזור בארץ ולפי התקציב שלכם.

 

למידה עצמאית – איך עושים את זה?

תוכלו לרכוש ספרים, חדשים או יד שנייה, לתרגל, לתרגל ולתרגל. חשוב לבחור ספרים שנועדו ללמידה עצמית, ולא לרכוש ספרים מנבחנים שסיימו קורס במכון פרטי. בספרים שנועדו ללמידה עצמית תמצאו הסברים רבים ומפורטים יותר מאשר בספרים שנועדו ללוות את הקורס הפרונטלי.

חלק מהמכונים מציעים ספרים ללמידה עצמית. ראו רשימה מפורטת כאן.

ספרים משומשים תוכלו למצוא באזור הייעודי באתר “לימודים בישראל”, בחיפוש באתר “אגורה”, ובקבוצת הפייסבוק “מועמדים לרפואה בישראל”.

בהצלחה!

לשאלות, לייעוץ חינמי, להכוונה ולכל דבר ועניין פנו אלינו כאן.

למידע נוסף והכוונה
לימודים באקדמיה
07/03/2023
דילוג לתוכן