התחברות

נא הכנס את מספר הטלפון שלך למטה נא הכנס את הקוד שנשלח לטלפון שלך שלח קוד מחדש
עדיין אין לך משתמש? הרשם ליוצאים לשינוי עכשיו!

פתרונות דיור

מאיר פלדמן

הבית הוא מרכז החיים. גם אם רק ישנים בו, אוכלים בחטף, מחליפים בגדים ומאחסנים חפצים. הבית הוא המקום הבטוח של כל אחד, המקום שבו אדם מרגיש מוגן ומשוחרר. הבית הוא המרחב הפרטי של הדרים בו, ולכן בבואכם לבחור דירה למגורים ראוי לחשוב על כך בכובד ראש ובתשומת לב.

רוב הצעירים שוכרים דירה. שוק השכירות אינו מוסדר בחוק ועל כן כל בעל בית רשאי להחליט על דעת עצמו איזה סכום לגבות מהדיירים. עם זאת, פרמטרים שונים משפיעים על גובה שכר הדירה בהם: מיקום הדירה, מצבה, מספר החדרים וגודלם.

כדי להקל על עצמם, צעירים רבים בוחרים להתגורר עם שותפים. ברוב הדירות לכל אחד מהשותפים חדר משלו, ואילו השירותים, המקלחת, הסלון והמטבח משותפים לכל הדיירים.

אפשרות אחרת העומדת בפני צעירים היא לשכור דירת חדר. לרוב דירה זו תהיה יקרה מעט יותר משכירת חדר בדירת שותפים. יש אנשים המעדיפים לשלם קצת יותר וליהנות מפרטיות.

אם החלטתם שאתם מעוניינים להצטרף לדירת שותפים, תוכלו לחפש דירות כאלו במגוון גדול של ערוצים: דפי פייסבוק ייעודים: פשוט חפשו דירות שותפים והרבה קבוצות יעלו, אתרי אינטרנט: יד 2 הומלס.

ברוב דירות השותפים הדיירים אינם בני אותו המין, אולם מדובר בשותפות שנועדה להפחית את העול הכלכלי, ולא במגורים בעלי אופי רומנטי. השותפים לדירה יהיו האנשים שתפגשו בבקרים, בערבים, בסופי שבוע ובימי חופש. תחזוק הדירה, ניקיונה ותשלומים על החשבונות השונים הם באחריותכם. כאשר תגיעו לבדוק אם דירה מסוימת מתאימה לכם, בקשו לשוחח גם עם השותפים כדי לוודא שיש ביניכם כימיה ותקשורת טובה.

בדקו: כמה חדרים וכמה שותפים יש בדירה? מה גודל החדר המוצע? האם יש סלון בדירה? האם הדירה והחדר מרוהטים? האם מעשנים בדירה? (אם התשובה חיובית ואתם לא אוהבים ריח של סיגריות, ותרו על הדירה); האם יש בדירה חיות מחמד? (אם אתם אלרגיים לחיות, או לא אוהבים חיות – ותרו על הדירה); האם יש מכונת כביסה בדירה, אם לא, האם יש מכבסה קרובה? האם המטבח מאובזר? אם אתם מקפידים על כשרות, ודאו שהמטבח כשר.

אלו דוגמאות לשאלות לגיטימיות שרצוי לשאול בעת הביקור בדירה, אך יש עוד עניינים שכדאי לשים לב אליהם ולשאול את השותפים באופן עדין ולא ישיר. למשל: האם נערכות מסיבות בדירה או אירועים חברתיים הנמשכים לתוך הלילה? האם בעל הבית נחמד ומסייע בעת הצורך? האם הסטנדרטים של השותפים בכל הקשור להיגיינה ולניקיון תואמים לשלכם?

את הדברים האלו כדאי לבדוק מראש, ולשוחח באופן אישי עם כל שותף – לפני החתימה על החוזה. אתם לא רוצים הפתעות לא נעימות…

 

סאבלט

סאבלט או ”שכירות משנה” בעברית משמע דירה או חדר המוצעים להשכרה לזמן קצר. בסאבלט המשכיר אינו בעל הדירה, אלא הדייר ששכר את הדירה לתקופה ארוכה ומעוניין למצוא דייר אחר שייכנס במקומו לתקופה קצובה. החשבונות והתשלומים בסאבלט יכולים להתנהל בין המסאבלט לבעל הדירה, או בינו ובין הדייר החתום על החוזה, הכול בהתאם להבנות בין הצדדים.

 

חוזה שכירות

מצאתם את דירת השותפים המושלמת? מזל טוב! לפני הכניסה לדירה, תתבקשו על ידי בעל הדירה לחתום על חוזה שכירות – חוזה המעגן את התחייבות השוכר כלפי בעל הדירה, ואת התחייבות בעל הדירה כלפי השוכר. במרבית המקרים תקופת החוזה היא 12 חודשים, ובסופם ניתן לחתום על חוזה חדש ולהאריך את תקופת השכירות, או לחלופין לעזוב את הדירה ולחפש אחרת. במעמד חתימת החוזה יבקש בעל הדירה לקבל לידיו תשלום מראש עבור תקופת השכירות – צ’קים דחויים או הסדר אחר. במקרים רבים תידרשו גם לכתוב צ’ק פיקדון או להפקיד סכום מסוים שיוחזר לכם בתום השכירות.

לפני החתימה על החוזה כדאי לקרוא אותו היטב ולהבין את הכתוב. נקודות חשובות שכדאי לבדוק לפני החתימה: אופן התשלום ומועדיו, אפשרות לצאת מהחוזה בהתראה מראש, האם לבעל הדירה הזכות לדרוש מכם לפנות את הדירה לפני תום החוזה, ואם כן כמה זמן עליו להודיע על כך מראש. נהוג לציין כי השוכר יהיה רשאי לעזוב את הדירה אם ימצא לו מחליף שיקבל עליו את כל תנאי החוזה.  אם הדירה מרוהטת, יש לפרט את הריהוט בחוזה. וכן לציין מה היה מספר המונה בשעון החשמל ובשעון המים בעת הכניסה לדירה. שאלו את בעל הבית מי האחראי לתיקון נזקים בדירה שאינם כתוצאה משימוש לקוי, כגון רטיבות וחשמל תקול, ובקשו לעגן זאת בחוזה.

 

מעונות סטודנטים

לסטודנטים שבינינו, או לאלה המתעתדים להיות כאלה בשנת הלימודים הבאה, קיימת אפשרות מגורים נוספת והיא מעונות הסטודנטים שבאוניברסיטה או המכללה. המגורים במעונות שמציעים מקומות הלימודים לרוב יהיו זולים יותר ממגורים בדירה שכורה, אולם לרוב תחלקו חדר עם אדם נוסף או יותר. ישנם מעונות שמציעים גם דירות לסטודנטים נשואים או בעלי משפחה, וכן ללומדי תארים מתקדמים. במעונות בדרך כלל יש מטבחון בכל חדר, אך המקלחות משותפות לקבוצת חדרים. הציוד במעונות הוא בסיסי: מיטה, ארון, שולחן כתיבה ומזגן. שכר הדירה במעונות משתנה ממוסד למוסד. לעיתים יש להוסיף על תשלום זה גם תשלומים שונים כמו חשמל, מים, גז, ארנונה ועוד. לכן, כדאי לבדוק כמה יעלו לכם המגורים במעונות בסך הכול. יכול להיות שישתלם לכם יותר לשכור חדר בדירת שותפים.

היתרון המשמעותי במגורים במעונות סטודנטיאליים הוא המגורים בסמיכות רבה מאוד לקמפוס, לעיתים במרחק של דקות הליכה מהמקום. אולם לצד נוחות זו תידרשו גם למלא אחר הגבלות ותקנונים שונים. למשל, איסור על עישון, איסור על הכנסת בעלי חיים, על השמעת מוזיקה בשעות מסוימות, הגבלות על אירוח אנשים זרים ואפילו על סטודנטים שאינם בני אותו המין. ויש חסרון נוסף: רבים ממעונות הסטודנטים סובלים מהזנחה בסיסית ותפעולית, הם מיושנים ולא ממש מזמינים. מומלץ מאוד לבקר בכמה חדרים במעונות לפני שתחתמו על הסדרת המגורים במקום.

בשל הביקוש הרב, הקריטריונים לקבלת מקום במעונות יחסית נוקשים. התנאי הבסיסי והראשוני הוא ריחוק מגורי הסטודנט ממקום הלימודים. קריטריון נוסף שיכול לסייע בהתקבלות למעונות הוא מצבו הכלכלי של הסטודנט ומצבם הכלכלי של הוריו. כיוון שהביקוש למעונות עולה על ההיצע, יש להסדיר את העניין בהקדם האפשרי.

מעונות הסטודנטים באוניברסיטה העברית

מעונות הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב

מעונות הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון

מעונות הסטודנטים באוניברסיטת בר אילן

מעונות הסטודנטים באוניברסיטת חיפה

מעונות הסטודנטים באוניברסיטת אריאל

 

מגורים במסגרת תעסוקה

ישנם מקומות עבודה שדורשים לינה במקום ומציעים מקום מגורים ללא תמורה נוספת. בדרך כלל מדובר במשרות הדרכתיות בהוסטלים טיפוליים לבני נוער בסיכון או בטיפול באוכלוסייה מוגבלת. קיימת גם אפשרות למצוא עבודה המאפשרת לינה במגזר הפרטי כאופר (מטפל) בילדים. בדרך כלל הביקוש הוא לנשים. האופר מתגוררת בבית המשפחה ודואגת לטיפול השוטף בילדי המשפחה, 24 שעות ביממה. עוד אפשרות למגורים במקום העבודה היא בעבודות חקלאיות בחוות בערבה ובצפון או בבתי מלון.

 

מגורים אצל ההורים

על היתרונות במגורים אצל ההורים קל להצביע. מדובר בחיסכון כלכלי ענק שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה. אין הוצאות על שכר דירה, חשמל, מים, טלפון וארנונה. אולם אפשרות זו לא זמינה לכולם. אלו שיכולים לגור אצל ההורים ייהנו מהיתרונות הכלכליים, אך יצטרכו להתחשב באורח החיים בבית. אם אתם חושבים על האפשרות הזו, הביאו את כל השיקולים בחשבון: בררו עם ההורים מה הן הדרישות שלהם מכם וחשבו אם אתם מסוגלים לעמוד בכך למשך התקופה שבה אתם מתכננים לגור עימם.

 

מסגרות למגורים זמניים

במקרים חריגים, כאשר אין ליוצא החברה החרדית מקום לשהות בו (חברים, קרובי משפחה – או שאין באפשרותו להתגורר אצלם לתקופה ארוכה), הוא יכול להתארח במסגרות שונות המציעות בית חם, אש”ל בסיסי ומגורים זמניים, עד אשר יוכל לעמוד על רגליו ולקיים את עצמו עצמאית. המסגרות נדרשות לעמוד בקריטריונים של משרד הרווחה, ולקבל את אישורו להפעלת הבית החם. מלבד תנאי מגורים ומחייה בסיסיים, מציעות המסגרות תוכניות שיסייעו ליוצא החברה החרדית לצאת לדרך חדשה.

בארגון ה.ל.ל הנותן מענה ליוצאים בשאלה מהחברה החרדית בגילאי 18-27. ישנן 2 חלופות שיכולות לסייע

הבית של ה.ל.ל – מרכז החירום – בירושלים, מיועד לתת עזרה מיידית לצעירים יוצאי החברה החרדית הנמצאים במצוקה מיידית או מחוסרי קורת גג. ליצירת קשר: 02-6500114  או  shelter@hillel.org.il

דירות מעבר – הדירות ממוקמות בירושלים ורמת גן: 6 דיירים בכל דירה: ניתן להתגורר בדירה לתקופה של עד שנה בשכר דירה מוזל מאוד המאפשר לעבוד, ללמוד, לחסוך ולהתארגן לקראת חיים עצמאיים. המגורים בדירות המעבר מצריכות חברות בארגון ה.ל.ל.

תהליך קבלה לה.ל.ל.:

א. יצירת קשר עם העמותה והיכרות ראשונית בטלפון.

ב. אחרי כמה ימים מהשיחה תיקבע פגישה פרונטלית עם מתנדבי העמותה. יכול לקחת כמה שבועות. נקודה חשובה: הפגישה יכולה להיערך רק במרכז הארץ (תל אביב) או בירושלים.

ג. היכרות פנים אל פנים עם מתנדב אחד או יותר. אם המתנדבים יראו לנכון, תיקבע פגישה עם העו”ס של הארגון.

ד. פגישה פנים אל פנים עם עו”ס של העמותה, ובהמלצתה ה.ל.ל. יקבלו את היוצא כחבר בארגון. החברות מעניקה זכאות למגורים, למלגות, להשתתפות באירועים ועוד.

לפרטים נוספים, הקליקו פה

 

בנוסף, ישנן אפשרויות נוספות, שאמנם לא מתמחות ביוצאי החברה החרדית, אך יכולות לתת מענה גם הן –

שם המסגרת סוג מסגרת מחוז, עיר כתובת פרטי קשר
הבית בטירת צבי הוסטל לנערות ממשפחות דתיות.

בגיל 14 – 18

חיפה והצפון עמק המעיינות. קיבוץ טירת צבי טלפון: 04-6068318, (04-6488222)

משרד ראשי: 04-6488226

קו חם: 052-3081133

בית רעות הוסטל, נערים חיפה והצפון הגנים 5 (בעיר התחתית) טלפון: 04-8533126
הבית ברחוב חיים הוסטל זמני (3 חודשים) נערים ונערות בגיל 12 – 18 חיפה והצפון רחוב חיים 7, שכונת הדר, חיפה טלפון: 04-6905582, 04-6904745
נירים כפר נוער. נערים ונערות בגיל 16 – 17

(תוכנית בת 20 חודשים הנפתחת כל 4 חודשים)

צפון מושב בוסתן הגליל טלפון: 04-9919991
עמותת ”ענב” רשת הוסטלים ומעונות בפריסה ארצית. לנערים ונערות עד גיל 18 פריסה ארצית טלפון: 03-5413280 
בן גלים הוסטל לנערים ונערות מרכז הרצליה טלפון: 09-9510937
מקום אחר הוסטל לתקופה קצרה (עד שלושה חודשים) לנערים ונערות

עד גיל 18

תל אביב רחוב באזל 16, תל אביב. טלפון: 03-5449092
אותות רשת הוסטלים בפריסה ארצית לנערים ונערות פריסה ארצית טלפון: 02-6710095
בית השאנטי בתל אביב הוסטל לנערים ונערות בגיל 14 -21 (כולל חיילים) תל אביב סמטת שלוש 17, נווה צדק, תל אביב טלפון: 03-5103339
שאנטי במדבר (כפר נוער) הוסטל לנערים ונערות בגיל 14 -21 דרום צומת ציפורים, 5 ק”מ דרומה משדה בוקר לכיוון מצפה רמון טלפון: 03-5195410
בית דרור הוסטל זמני לנערים ונערות מקהילת הלהט”ב. גיל 15 – 18 תל אביב רחוב בוסתנאי 13 נווה צדק, ת”א. טלפון: 03-5164621

 

רוצה סיוע והכוונה אישית?
איך מתחילים
29/08/2018
דילוג לתוכן