הישגי יוצאים לשינוי במדיניות ובפיתוח

רקע

בעקבות הפנמת הסכנה הכלכלית שהחברה החרדית במתכונתה הנוכחית מהווה למדינת ישראל, פיתחה המדינה שורה ארוכה של תוכניות סיוע להשלמת פערים עבור החרדים בשווי כחצי מיליארד שקל מידי שנה, הכוללים בין השאר:

  • השכלה: מסלול בגרויות בחינם, מסלולים מיוחדים לחרדים ב-19 מוסדות לימוד, מלגות לימודים במהלך התואר, הקלות בתנאי הקבלה וסיוע אקדמי.
  • צבא: השלמת לימודים במהלך שנת השירות האחרונה, הכשרה תעסוקתית לפני תחילת השירות ומיון מותאם.
  • תעסוקה: 11 מרכזי הכוון תעסוקתי ברחבי הארץ המספקים שירותי מיון והשמה, קורסי השלמת פערים, קורסים חינמיים ושוברים להכשרה מקצועית, מלגות לימודים וקיום להנדסאים, עידוד העסקת חרדים באמצעות מענקים למעסיקים ותמיכה ביזמים חרדים.

יוצאים לשינוי הוקמה על ידי יוצאות ויוצאים מהמגזר החרדי שהבינו ששלל המסלולים שנפתחו מדירים אותם משעריהם בגלל הסטאטוס הדתי שלהם. מצב זה אינו חוקי ואינו הוגן כלפי מי שבחרו לשנות את אורח חייהם ונאלצים להתמודדים עם אינספור אתגרים וכעת היה נראה שהמדינה הופכת למכשול נוסף בדרכם אל חירותם האישית.

אותם יוצאים פעלו לשינוי מדיניות ולפיתוח מענים גם לחרדים שאינם שומרים על אורח חיים חרדי כיום. ביוצאים לשינוי הוקמו צוותים שונים שהובלו כולם על ידי מתנדבים. הצוותים פעלו בכלל הגזרות הרלוונטיות כגון קשרי ממשל, צוותי השכלה, צבא, מחקר ותעסוקה שהחלו לפתח קשרים מול קובעי המדיניות וכן להשפיע על המדיניות עצמה באמצעות קשרי עבודה אלו. נכתבו ניירות עמדה, בוצעו מחקרים, הוקמה שדולה בכנסת והיוצאים הפכו אט אט לאוכלוסייה מובחנת שלה צרכים מובחנים שעל המדינה לתת עליהם את הדעת.

במסגרת הפעילות אף הוגשה “תביעת הליבה“, תביעה שהוגשה ע”י 53 יוצאות ויוצאים בכדי להוביל לשינוי תודעתי ולתיקון האפליה ששררה כלפיהם. נוסף על כך יזמה העמותה עשרות כתבות על אפליית היוצאים ומפעילה לחץ על כלל הגורמים לשנות את המצב ולהחיל מדיניות שוויונית יותר. (לצפייה בשינויים שהובלו בסדר כרונולוגי, לחצו כאן).

כיום מפעילה העמותה מערך מדיניות ופיתוח הממשיך בהובלת השינוי מול קובעי המדיניות והגופים השונים ומתבסס יותר ויותר על עובדים בשכר המקדישים את מיטב זמנם לטובת יצירת השינוי עבור היוצאים והיוצאות.

השכלה

בתחום ההשכלה פעלה יוצאים לשינוי מול המל”ג והות”ת בכדי לוודא שתוכניות החומש אותם הם מפרסמים אחת לחמש שנים יכללו את כל בוגרי החינוך החרדי ולא רק את מי שמקיימים כיום אורח חיים חרדי. בעקבות פעילות זו, שכללה אינספור פגישות וניירות עמדה, בתוכנית החומש שפורסמה ב-2017 הוכנס סעיף מפורש הדורש שלא להפלות יוצאים בשאלה. כל מי שלמד במערכת החינוך החרדית מכיתה ט’ ואילך, גם אם נשר מהלימודים לפני כיתה י”ב זכאי לסיוע זה.

*מתוך תוכנית החומש לשילוב בוגרי החינוך החרדי של המל”ג

 

בנוסף, פעלה יוצאים לשינוי להקצאת משאבים ממשלתיים במסגרת 2 מכרזים שפרסמה המועצה להשכלה גבוהה, בחודש יוני 2021, עבור מעטפת סיוע אקדמית ותמיכה כלכלית לסטודנטים יוצאי המגזר החרדי.

כתוצאה מכך נפתחו הזדמנויות חדשות עבור אוכלוסיית היוצאים מהמגזר החרדי בהובלת העמותה.

  • מלגת מרמנת – מלגת משרד החינוך לסטודנטים חרדים שינתה את הקריטריונים כך שתינתן לכלל בוגרי החינוך החרדי. זו הייתה הפעם הראשונה בה הקרטריון שונה לטובת היוצאים והיוצאות. לאורך השנים נסגרה המלגה אבל היא זו שפרצה את הדרך לשאר ההישגים השונים.
  • סיוע כלכלי לסטודנטים בוגרי החינוך החרדיעמותת אלומה מפעילה עבור משרד החינוך את תוכנית המלגות לתואר ראשון שמטרתה לסייע לבוגרי חינוך חרדי להשלים את פערי ההשכלה אותם צברו במערכת החינוך החרדית. עד להתערבותה של יוצאים לשינוי לא יכלו יוצאים להגיש בקשה לקבלת המלגה. כיום המלגה פתוחה לכל בוגרי החינוך החרדי ללא התייחסות למצבם הדתי.
  • קדם מכינות – בעבר בכדי להתקבל לתואר ללא בגרות ניתן היה לעשות מכינה ישירות לתואר אולם לטובת קבלה למכינה היה צריך להשלים 17 יחידות בגרות. כאשר החל מפעל שילוב החרדים הוקמה ה”קדם מכינה” שאפשרה גם לחסרי בגרות ללמוד בקדם מכינה כ-3 או 4 חודשים ולאחריהם להכנס ישירות למכינה לתואר. בעקבות פעילות יוצאים לשינוי התקבל אישור מהמל”ג להקים קדם מכינות גם ליוצאים בשאלה. בעקבות דחיפתנו, כיום ישנם מכינות בכל רחבי הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת בר אילן, במכללת הדסה, במכללת ספיר, במכללת רופין, בטכניון ובמוסדות נוספים.
  • מעטפת סיוע אקדמי תוכנית החומש מפרטת את מגוון ההטבות להם זכאים בוגרי החינוך החרדי במהלך לימודים. להטבות אלו זכאים כלל בוגרי החינוך החרדי. במידה ואתם לומדים במוסד אקדמי מתוקצב תוכלו לפנות להנהלת המוסד ולבקש מהם לקבל את הסיוע הנ”ל. במידה ואתם נתקלים בקשיים או בבעיות אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לסייע.
סיוע הניתן ליוצאים במוסדות המתוקצבים

צבא ושירות לאומי

לאחר עבודה מאומצת של זרוע מדיניות ופיתוח ב-״יוצאים לשינוי״ ומתנדביה שמובילים את המאבק לשוויון בצה”ל, פורסמה ״מדיניות הטיפול ביוצאי ויוצאות החינוך החרדי שאינם משרתים במסלולים חרדים״ ונכנסה לתוקף בתאריך 3.1.2021. מדיניות זו מפרטת תנאים וזכויות שנועדו לסייע ליוצאים ויוצאות לשינוי אשר יוסדר מעמדם כ’בוגרות ובוגרי החינוך החרדי’, להתגייס ליעדים איכותיים בצה״ל ולצלוח את תקופת השירות הצבאי בצורה משמעותית ומותאמת לצרכי המלש״ב משלב הגיוס ועד השחרור, בהם:

  • השלמת פערים קודם לגיוס.
  • מסלול עתודה.
  • הכרה מותאמת כחייל בודד.
  • הקלות ביציאה לקורסי פיקוד וקצונה.
  • מסלולי השלמת השכלה – בהם שנת המעו”ף שהוגדרה עד כה לחרדים בלבד.

לפרטים נוספים ומימוש הקליקו כאן

תעסוקה

אומנם יוצאים עדיין לא יכולים לקבל שירותים במרכזי הכיוונים השונים המיועדים עבור האוכלוסייה החרדית. הקריטריונים לקבלת התמיכה דרשו ועדיין דורשים קיום אורח חיים חרדי.

מתוך הוראות מנכ”ל משרד התעסוקה – 2017

 

אולם, לשמחתנו ובעקבות פעילותנו, בשנים האחרונות זרוע העבודה של משרד התעסוקה החל להקצות משאבים לטובת אוכלוסיית היוצאים:

תקצוב

בעקבות פעילות ענפה מול הכנסת שכללה עשרות פגישות, הקמת שדולה וביצוע מעקב מתמשך וכן תודות לדחיפתה של ח”כ לשעבר ד”ר עדי קול ממפלגת יש עתיד, הוקצו לראשונה משאבים בוועדת הכספים לטובת היוצאים בשאלה. תקציבים אלו מאפשרים כיום את הפעלתם של המרכזים של יוצאים לשינוי וכן תוכניות מגוונות בעמותת הלל.