קבוצות זהות ליוצאי החברה החרדית


תהליך היציאה בשאלה הוא תהליך הדרגתי, במהלכו היוצא בוחן מחדש אספקטים רבים בחייו, בוחר כיצד ברצונו לעצב אותם ויוצר מחדש את ההגדרה העצמית שלו. הבחינה והבחירה המחודשות האלה מציבות את היוצא והיוצאת בנקודה נטולת עוגנים, המעניקה שחרור ועצמאות, אך יכולה להיות גם חסרת וודאות ומבלבלת. במשך התהליך הזה מברר היוצא את את מעגלי השייכות והזהות שלו- מהן הזהויות והשייכויות החזקות, שעמן הוא מזהה את עצמו.


בתחילת הדרך, באופן טבעי הזהות החזקה ביותר היא של “היוצא בשאלה”. עם הזמן מתחזקים חלקים נוספים בזהות ובהגדרה העצמית, ומקבלים מקום משמעותי- כמו הורות, הזדהות פוליטית, זהות מינית, עיסוק (צבא, אקדמיה, קריירה…) ועוד.  מציאת מעגלי זהות ושייכות מעניקה ביטחון ויציבות בזהות החדשה, יוצרת לגיטימציה לבחירות שונות, ומהווה את אחד התנאים החשובים ביכולת לצאת ולהשתלב בחברה אחרת. ניתן לשרטט מעין “עקומת השתלבות” בחברה, כאשר תחילתה היא באימון של “שרירי הזהות” השונים.
קהילת היוצאים בשאלה היא קהילה מגוונת, שקיימות בה תתי-קבוצות בעלות זהויות שונות, הנבדלות זו מזו במאפייניהן, בצרכיהן, ובמובנים מסוימים גם בתהליך שהן עוברות. ‘קבוצות זהות’ הן מפגשים קבוצתיים של קבוצות יוצאים בעלות מכנים משותפים- יוצאים הורים, יוצאים להט”בים, יוצאים בגילאי צבא, וכו’.


קבוצות הזהות הן סוג של “אולפן קליטה” במעבר בין החברה החרדית לבין העולם הרחב- מחד, הן מאפשרות ליוצא לבחון ולעצב מחדש את מרכיבי הזהות שלו באופן עצמאי, מתוך ממגוון האפשרויות העומדות בפניו. מאידך, הן מעניקות תחושת שייכות ואפשרות להיות חלק מקהילה שיש לחבריה מאפיינים דומים. לשמור על מרחב בטוח ומוכר, בית שאפשר לצאת ולחזור אליו, ושממנו אפשר לשאוב כוחות במהלך הדרך.

הקבוצות הן פורום חברתי ממוקד יותר להיכרות, מפגש וחשיבה משותפת, המעניק את ההזדמנות לעבור ולעבד את התהליך המתמשך של היציאה בשאלה עם אנשים שנמצאים ממש באותה סירה.